- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Kendrick Lamar, primul rapper care câştigă prestigiosul premiu Pulitzer
Prozatorul Andrew Sean Greer, istoricul Jack E. Davis şi poetul Frank Bidart se numără printre câştigătorii din acest an ai premiilor Pulitzer. De asemenea, o premieră pe care ediţia din acest an a adus-o este câştigarea premiului Pulitzer pentru muzică de către rapperul american Kendrick Lamar.
Premiul pentru ficţiune i-a fost acordat lui Andrew Sean Greer, pentru romanul ”Less”. Juriul şi-a motivat alegerea scriind că este „o carte generoasă, muzicală în proza ei şi expansivă în structură şi gamă, despre maturizare şi despre natura esenţială a iubirii”.
Cea mai bună piesă de teatru a fost desemnată ”Cost of Living”, de Martyna Majok. Juriul şi-a motivat alegerea explicând că este „o operă sinceră, originală, care invită publicul să examnieze diversele percepţii asupra privilegiului şi conexiunii umane prin intermediul a două perechi nepotrivite: un fost şofer de tir şi fosta lui soţie, recent paralizată, respectiv un tânăr cu paralizie cerebrală şi îngrijitorul lui”.
La categoria „Servicii Publice”, premiul Pulitzer a fost acodat The New York Times şi The New Yorker, pentru „jurnalismul exploziv, de impact care a dezvăluit prădători sexuali bogaţi şi cu influenţă, inclusiv acuzaţiile împotriva unuia dintre cei mai influenţi producători ai Hollywood-ului…”
Premiul pentru „Reportaje de investigaţie” a fost publicaţiei Washington Post pentru „raportarea neobosită şi hotărâtă care a schimbat cursul alegerilor pentru Senat din Alabama, dezvăluind trecutul unui candidat, plin de acuzaţii de hărţuire sexuală a unor adolescente..”.
La categoria Muzică, câştigătorul a fost desemnat rapper-ul american Kendrick Lamar (foto sus) pentru albumul DAMN, despre care juriul a apreciat că este „o colecţie de cântece pline de măiestrie, unite prin autenticitatea colocvială şi dinamismul ritmului, care oferă ilustraţii emoţionante şi care captează complexitatea vieţii moderne afro-americane″. Albumul lui Lamar a ocupat, timp de trei săptămâni, primul loc în topul Billboard 200 după lansarea sa, anul trecut.
De asemenea, agenţia de presă Reuters, a fost recompensată cu două premii Pulitzer, la categoriile „jurnalism internaţional”- pentru reportajele care au expus campania de ucidere brutală din spatele acţiunii de amploare împotriva drogurilor, iniţiată de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte-, respectiv cel pentru fotojurnalism, pentru prezentarea crizei refugiaţilor Rohingya din Myanmar.
Premiile Pulitzer au fost acordate pentru prima dată în 1917, fiind înfiinţate de jurnalistul şi editorul american, de origine maghiară, Joseph Pulitzer. Iniţial, au fost doar patru categorii, iar altele (care au fost menţionate în testamentul lui Joseph Pulitzer), au început să fie acordate în anii următori.